Júlia Bertran i Carla Benzal
El burnout (síndrome del treballador cremat) és una malatia causada per l’estrès i la pressió als treballs laborals. Actualment ja està reconeguda per l’Organització Mundial de la Salut (OMS)
A la feina, el burnout es manifesta principalment a través d’una disminució progressiva de l’empatia. Per exemple, començar a molestar-se en gran manera pels errors dels altres, tenir molt poca paciència i moltes ganes de contestar malament, veure cada error d’algú que treballa com una conspiració en contra… Alhora, això porta a creure que no es pot confiar en absolutament ningú, que només un mateix pot fer bé les coses… És aquest sentiment, a part de la sobrecàrrega de treball, que pot afectar l’autoestima. El psicòleg Francesc Quer, membre de la Selecció de Psicologia de les Organitzacions i el Treball de Col·legi oficial de Psicologia a Catalunya, resumeix el “burnout” com un estrès que s’ha cronificat en el temps.
Segons Pablo Gonzàlez, treballador del centre de salut de Saragossa “un 56% dels homes i un 44% de les dones pateixen aquesta malaltia”. Avui dia, l’estrès ha incrementat un 36% en tota Espanya, convertint-se en una preocupació per la gent.
La COVID-19 també ens ha afectat d’una manera molt important, ja que la població estava tancada a les seves cases i era fàcil estresar-se. El burnout també pot afectar els estudiants. Per tant en cas de símptomes vigilem la nostra salut mental.