Diego Zhi Imaz Jing: “Amb el pas del temps vaig anar recordant els algoritmes i vaig aconseguir fer el cub de Rubik molt ràpid”

“El que m’agrada dels cubs de Rubik és que sempre aprens coses noves per fer-ho més ràpid.”

Nerea Gonzalez, Albert Floriach, Hugo Moreno i Alba Ruiz

Diego Zhi Imaz Jing is a student of the course 2nd ESO at Els Roures High School, who was born on July 21, 2009 in Beijing, China. Thanks to a questionnaire, the students of 4th ESO of Els Roures, we were able to learn about his hobby and talent with Rubik’s cubes, and we saw the opportunity to interview him and be able to calculate his record time with the Rubik’s cube 3×3, which is 70 seconds.

Des de quina edat vas començar a interessar-te pels cubs de Rubik?

Va començar fa un any, era el meu aniversari i vaig anar a una tenda, en ella vaig veure un cub que em va interessar molt i el vaig comprar. Em vaig mirar un tutorial al YouTube i el vaig començar a resoldre. Al principi tardava moltíssim a resoldre-ho perquè el tutorial durava com 20 minuts i havia de seguir tots els passos, tots els algoritmes i tot això. Per això, m’ho vaig començar a apuntar tot en un paper amb la meva pròpia anotació i amb el pas del temps em vaig anar recordant els algoritmes i vaig aconseguir fer el cub de Rubik molt ràpid.

Què va provocar la teva afició?

Quan vaig veure que ho podia resoldre ràpidament vaig pensar: “Això puc practicar-ho molt més i, amb sort puc fer-ho en menys d’un minut.”, així que vaig practicar molt. Encara que no he aconseguit arribar a aquella meta, actualment, se’m dona molt bé el cub de Rubik. 

Què és el que t’agrada de resoldre cubs de Rubik?

El que m’agrada és que cada vegada que fas el cub de Rubik descobreixes més dreceres que pots utilitzar per resoldre’ls, per exemple, en el vídeo del tutorial no sortia cap manera de canviar dues cantonades fàcilment, així que jo, després de trastejar uns minuts, vaig veure que si feia una sèrie de passos podia treure una de les cantonades i posar-la on toca, mentre que l’altre la torno al lloc. Això és el que m’agrada dels cubs de Rubik és que sempre aprens coses noves per fer-ho més ràpid.

Quant de temps dediques als cubs de Rubik?

Abans dedicava moltíssimes hores, però ara, quasi no li dedico, perquè se m’està fent avorrit.

Quins tipus de cubs de Rubik t’agrada resoldre?

M’agrada el cub de Rubik normal de 3×3, el cub de 4×4 i el pyraminx, que és el cub amb forma de piràmide.

Tens algun favoritisme entre els diferents tipus de cubs de Rubik?

Sí, el meu cub de Rubik preferit és el 3×3, que és molt fàcil i ràpid de resoldre, i a més a més no has de fer molts passos, encara que a vegades es fa repetitiu.

Quin és el cub de Rubik que més t’ha costat resoldre?

El cub que més m’ha costat és el de 4×4, perquè has de fer un pas molt llarg que consisteix a ajuntar les peces perquè sigui com un cub de 3×3.

Dintre d’aquesta afició, tens algun objectiu o rècord?

Sí, m’agradaria resoldre un cub de Rubik normal en menys d’un minut i el de la piràmide en menys de 20 segons, perquè és molt breu i fàcil, i vull fer-lo molt ràpid, perquè com més ràpid més vegades el puc resoldre i més dreceres el puc descobrir.

Ara m’acaben de gravar el temps i ho he fet en un minut i mig, que no està malament.

T’agradaria superar el rècord actual? Creus que pots?

Sí, com tot, si alguna cosa se’t dona, clar que voldries superar el rècord. Jo no crec que pugui superar el rècord, ja que són 3 segons i jo no en aquest temps no podria.

Tens algun referent?

Sí, el meu referent és un senyor que té un canal de YouTube que era el del primer tutorial que vaig veure del cub de Rubik, aquest s’anomena Cuby i gràcies a ell vaig saber resoldre el cub de 3×3, el de 4×4 i el pyraminx. 

Has fet competicions? O t’agradaria fer-les?

No, no he fet cap competició i sincerament, sí que m’agradaria fer alguna competició per veure si estic al nivell de la meva edat.

A banda dels cubs de Rubik, tens alguna afició més?

M’agrada jugar als videojocs, per exemple, jo jugo al Cuphead, que és un joc bastant difícil, on ets un personatge que saltes i mates monstres, els quals s’anomenen “jefes”, i passes nivells. Generalment, funciona amb algoritmes i patrons.