Educació secundària a Espanya

Més temps a l’aula, milors resultats?

Itzan Ramos

Espanya és amb diferència el país de la UE amb més hores de classes en l’etapa d’Educació Secundària Obligatòria amb gran diferència.

Els estudiants de Secundària en el nostre país tenen 1.057 hores de classe de mitjana en cada un dels quatre cursos de l’ESO. Segons un informe de Panorama de la Educación de l’OCDE, Espanya és el país de la UE que més hores fa en aquesta etapa (dels 12 als 16 anys). Els alumnes espanyols passen un 20% més d’hores que els altres 25 països en tot el continent.

Jo com a estudiant d’ESO d’aquest país penso que l’horari de classes en aquesta etapa està mal organitzat. Els horaris de l’institut van des de les 8 del matí fins a les 14 o 15 hores depenent de cada centre educatiu. El problema està en el fet que les jornades escolars es fan molt llargues, ja que són 3 hores de classe seguides sense cap mena de descans, i una única parada molt breu.

“Els adolescents són éssers entre vespertins i nocturns. La seva corba d’atenció té dos pics, un cap a mig matí, que després cau i un altre al voltant de les quatre de la tarda”, explica Ferrero, professora i vicedegana d’investigació i transferència en la Facultat de Professorat i Educació en la Universitat Autònoma de Madrid.

Les conseqüències d’aquestes jornades escolars és que els joves tenen una major càrrega mental, i encara que no estigui directament relacionat, el fracàs escolar és molt alt. El 26,5% de joves tenen com a màxim 3r d’ESO, una xifra molt més alta que en la UE (12%). A més a més, un 17,2% dels joves d’entre 18 i 24 anys ni estudien ni treballen (en la UE és un 13,7%).

Penso que els instituts haurien de modificar els seus horaris per tal que els alumnes donessin el seu màxim rendiment acadèmic, haurien d’optar per la jornada partida.

En la majoria dels països de la UE l’horari és intensiu, encara que molts acaben entre la una i les dues del migdia, fent així menys hores de classe.

En els Estats Units per exemple, l’horari és de les 8 del matí a les 3 de la tarda com aquí, però l’aturada per dinar es fa a les 12 i el més habitual és que els alumnes portin el menjar de casa perquè sol ser un àpat ràpid.

Crec que s’ha de canviar l’horari, en comptes de fer 3 hores, descans i 3 hores, s’haurien de fer un màxim de dues hores seguides, perquè els joves no acabessin tan cansats.
Un horari podria ser, dues hores de classe, mitja hora de descans per esmorzar, dues hores de classe, una hora i mitja per descansar i dinar i finalment, dues hores més de classe.

Aquestes han estat les respostes de 14 alumnes de 3r ESO, sobre si es volgués fer el canvi d’horari. Els resultats demostren que s’hauria d’estudiar bé la proposta i l’ideal seria fer un debat on poguessin participar els joves, que serien els principals afectats i protagonistes. I tu, què n’opines?