El mar i nosaltres: La relació entre els humans i l’oceà

Un viatge a través de la història i el present, explorant com les nostres accions impacten en els ecosistemes marins i què podem fer per a protegir-los.

Els oceans han existit des del principi dels temps, i continuaran estant fins al final (però alerta: només si canviem els nostres hàbits). La vida va començar en aquest, i després d’un llarg procés evolutiu ara estem aquí.

Els oceans no només són masses d’aigua gegantesques, també ens ajuden a regular el diòxid de carboni que alliberen les nostres màquines i fàbriques. Tot i això, ja està arribant a la seva capacitat màxima de CO₂. Llavors, les coses començaran a canviar molt si no adoptem mesures molt més estrictes.

Parlar amb algú com l’Estela López, una especialista en ciències i medi ambient és un plaer i un honor. Actualment l’Estela és professora de Física i Química a l’Institut Els Roures.

Parla’ns sobre el cicle de carboni de l’oceà, és veritat que està arribant al seu límit de CO₂?
Sí. L’oceà és un dels major filtres de CO₂ que tenim i un dels majors generadors d’oxigen a la Terra. A causa de tota la contaminació i residus, està arribant al seu límit de filtració perquè simplement ja no pot més, hi ha tant devCO₂ a l’aigua que s’ha disparat l’acidesa.

Com ens afecta això? Haurem de prendre cap tipus de mesures?
I tant, si la cosa continua així es reduirà l’accés a l’aigua pels ciutadans i això portarà molts problemes tant polítics, com socials i econòmics. A més d’això, és molt probable que afegeixin lleis per usar menys cotxes de dièsel i més elèctrics.

——————————————————————————————————————————————————

La vida submarina és molt important per la biodiversitat, la regulació del clima i el cicle del carboni. Hi ha moltes espècies i ecosistemes subaquàtics on s’agrupen aquestes criatures. Cadascun és molt especial i únic, els ecosistemes poden variar: tropicals, mediterranis, aigües profundes, etc. D’aquesta manera, és molt important protegir tota aquesta vida i biodiversitat que ens envolta pel bé de la nostra supervivència.

La contaminació és cada vegada més preocupant

Actualment, només un 9% de plàstic es recicla amb èxit. A més, s’estima que 50 bilions de fragments de plàstic acaben al mar, un 70% es queda al fons marí mentre que la resta es queda flotant per la superfície i les costes. En conseqüència, hi ha molts problemes com el canvi climàtic, la descongelació dels pols, etc. La humanitat està més a prop de l’extinció que mai més, les mesures que s’estan prenent no són suficients i requereixen el suport de tots nosaltres.

Continuant amb això, moltes entitats, com Greenpeace, són agrupacions de persones altruistes que busquen simplement que el benestar de la Terra. Aquestes entitats fan accions, xerrades i moltes més coses per informar a la població d’aquesta situació. Per exemple, Greenpeace una vegada va llençar pedres molt grans al mar en forma de protesta contra els pescadors amb xarxes gegantesques i també per impedir determinat tipus de pesca. Per tant, una participació activa en accions com aquestes o simplement llençar tota la brossa als contenidors adients i reciclar tot el possible pot ser un gran canvi. Només si ho fem tots!

La Laia Crespo, experta en ciències i biologia, opina de igual manera. Actualment treballa en el Laboratori de l’Institut Els Roures de Dosrius. Ella ens parla del canvi climàtic i de com hem d’estimar la vida submarina per mantenir la nostra vida terrenal.

Parla’ns dels teus coneixements de l’oceà. Què passarà si no canviem els nostres hàbits?
Doncs a l’oceà predominen uns corrents que són els que regulen la temperatura. La direcció per on van és molt concreta i si canviessin per qualsevol motiu, la temperatura canviaria dràsticament. Esdevenint en temperatures encara més altes i mesures més estrictes.

Alguna vegada has estat a l’oceà, en contacte amb la vida submarina?
Sí, he fet submarinisme a molts llocs: el Carib, el Mediterrani… És una experiència molt enriquidora i bonica, et permet veure una vida totalment diferent de la que estàs acostumada i t’ensenya a apreciar el que abans potser alguns ignoraven.

Quins perills creus que pateix l’oceà?
-Hi ha moltes espècies en perill d’extinció per diverses raons. Les que més estan en alerta són: foca monje, tortuga boba, dofí mular, tortuga carey… Els seus hàbitats principals són els oceans, clarament, i estan molt contaminats. A més, pot haver-hi la possibilitat de caçadors d’aquests animals. Llavors, aquesta és una de les moltes raons per la qual tothom hauríem de lluitar per un planeta verd.


S’han creat robots i intel·ligència artificial que protegeixen i vigilen la vida submarina. Aquests són molt útils per recollir residus del fons marí i identificar espècies i alertar de problemes. Però és suficient? Queda clara la importància de la vida submarina i dels oceans. Els corrents regulen la temperatura, i si alguna cosa passa, les coses canviarien dràsticament. A més, els oceans filtren un 31% del diòxid de carboni que produïm i generen el 50% d’oxigen que arriba a l’atmosfera.

En conclusió, la vida submarina i els oceans que ens envolten són de màxima importància gràcies a les seves capacitats de filtració. A més, és la llar de molta vida. No queda cap altra opció: hem de fer tot el que podem per protegir els nostres oceans i assegurar la nostra supervivència. Junts potser tenim la força.