Guillem Bardina, David Rivero, Elsa Gómez i Hugo García
Per iniciar l’entrevista, voldríem preguntar-li per què vostè va decidir presentar-se com a alcaldessa del nostre municipi?
Vaig decidir presentar-me pel càrrec d’alcaldessa perquè feia molts anys que estava en la política, vaig entrar al 2003, i fins a l’any 2015 vaig estar en càrrecs dins de l’equip de govern, com a regidora. Després, entre el 2015 i 2019, vaig estar a l’oposició. El candidat que teníem llavors al cap de llista se’n va anar, i llavors, vaig decidir que m’agradava i que volia continuar fent coses pel poble. Els meus companys em van donar suport i l’any 2019 em vaig presentar com a cap de llista.
Com concilia la vida familiar?
Bé, en aquests moments, molt millor que uns quants anys enrere perquè tinc dos fills, una dona de 32 anys i un noi de 28 anys. Què passa? Que quinze anys enrere, eren més petits i era més complicat perquè necessitaven una sèrie de coses provinents de la seva mare i de la seva família.
Avui dia ja no tinc aquest problema perquè són independents, van totalment sols, i la veritat és que bé.
En el seu temps lliure, quines activitats li agrada realitzar?
A mi m’agrada fer esport, llegir, passejar, estar amb els meus amics, que és molt important; fer sortides i estar amb la família. Per a mi és molt important quedar tots junts per fer un dinar, un sopar i aquestes reunions senzilles. Com he dit abans m’agrada estar amb els meus amics, amb qui em ve de gust i amb la família.
Tractant el tema de les eleccions, vostè es presenta a les pròximes eleccions municipals?
Sí, em presentaré com a cap de llista del PSC per a les eleccions municipals.
Si surt escollida, quins nous projectes té pensats dur a terme?
No us faré un espòiler de tot el que volem fer, però ens han quedat temes per acabar, evidentment, hem tingut una pandèmia i molts fets que s’han quedat pendents, tan bons com dolents.
El dolent és que hi ha coses que s’han retardat molt en el temps, i les bones són que gràcies al fet que hi ha hagut una pandèmia, han vingut més diners d’Europa, que s’han pogut utilitzar. Els que teníem els ajuntaments guardats, per la llei que va sortir en el 2003, aproximadament, ens hem pogut gastar aquests diners i hem pogut fer més coses, com invertir més diners. Però ens queden moltes coses per fer.
Ara començarem amb el porta a porta, què és un tema molt complicat que ens agradaria deixar completament enllestit i continuar, perquè no sigui molt complicat per a la població, sinó que sigui un benefici que al final els veïns estiguin agraïts de tenir-lo.
Tenim un edifici, La Tortuga, ens agradaria donar-li un ús important, excepte dues plantes que volem l’opinió de la població, les altres ja tenen adjudicades les seves funcions. Posarem a la brigada amb l’objectiu de finalitzar el projecte.
També, ens agradaria treballar el tema de la policia local, perquè tinguin un espai en bones condicions on puguin fer la seva tasca i continuïn protegint a la població.
I com sempre, continuar asfaltant carrers i tirar endavant el projecte de la biblioteca municipal, el qual ens han concedit i com a tema important, esperem que en 3 anys, aproximadament, la puguem tenir ja construïda.
Diàriament, penso que una població com la nostra, el més important és que no hi hagi problemes, i que puguem tenir tots els carrers correctament, de manera que la població estigui satisfeta i que tothom estigui motivat per participar en el seu manteniment, ja et sents orgullós o orgullosa del municipi i dels seus ciutadans.
En l’àmbit econòmic, quines són les partides pressupostàries a les quals es destinen més diners en el municipi?
Normalment, es destinen més diners al que és tota l’estructura de l’ajuntament.
Nosaltres tenim un pressupost aproximat, ja que pot variar respecte als anys, en cas de fer més inversió, s’acostuma a agafar en préstec o algun cop, amb els recursos propis.
El personal és una de les partides que més diners se n’emporta. Les altres es reparteixen entre inversions, que com són sis milions i mig, no dona per a molt. La partida de servei social també és una recorrent.
Quan diem que l’estructura és la que més se’ns emporta, és a causa que si volem tenir uns bons serveis socials, els quals ajuden a les persones quan ho necessiten, hem de posar personal. Quan volem seguretat pel lloc on vivim, ja que tenim part de la població molt repartida i allunyada, i estem envoltats de bosc el qual provoca que a vegades passin incidents i necessitem posar personal, personal adequat, i per tant hem d’augmentar plantilles, que fa que l’estructura tingui un pes important.
Ara enfocarem la següent pregunta sobre el projecte del nou institut. Imaginem que està engrescada amb el projecte. Com està vivint aquest procés?
Estem molt engrescats i contents amb el nou projecte, que estarà acabat abans del 31 de desembre d’aquest any 2023 i serà un edifici amb mòduls fet a Cantàbria que es traslladaran entre l’agost i el setembre. Vindran 18 tràilers amb tots els mòduls ja fets, perquè són muntats en el mateix lloc on els fan i els aniran portant i deixant un per un.
Ara començaran a fer els fonaments i ja una part de l’institut que sí que ens construiran que serà el gimnàs. Però tot el que és l’edifici on estareu els estudiants seran mòduls prefabricats i en un mes a la que comencin a portar tràilers de cop o veureu muntat i ells ja saben que si necessiten alguna cosa per facilitar l’obra perquè vagi tot ràpid i àgil, des de l’ajuntament s’intentarà ajudar tot el possible.
Tens pensat establir alguna mena d’acord amb el nou centre per tal d’utilitzar algunes de les instal·lacions a escala municipal, per exemple, per ampliar l’oferta d’activitats extraescolars al poble?
Nosaltres vam parlar amb la direcció de l’institut, que mentre no tinguem la biblioteca municipal, si es podria fer servir la del centre perquè els joves del municipi poguessin ferla servir fora de les hores lectives. Si aquesta idea es posés en marxa el que és la biblioteca i els lavabos del centre tindran un accés independent i els podríem fer servir fins que tinguéssim la nostra pròpia biblioteca.
Dintre el seu programa electoral on està previst obrir la nova biblioteca o és que s’està pensant aprofitar la del nou centre com a municipal.
No, potser hi ha algun malentès, al principi es va fer un projecte executiu en l’anterior mandat, que deia que la biblioteca es construiria a Can Batlle i tots estàvem d’acord en fer-la allà, però quan es va plantejar la idea tenia un cost de 1.8M i ara ferla ens costaria aproximadament incloent que s’hauria de refer el projecte i actualitzar els preus sobre uns 2.2M sense vestir-la per dintre.
Quan nosaltres vam comprar la tortuga en 2019, l’edifici tenia els metres suficients per fer la biblioteca i la nostra proposta als altres grups de l’oposició va ser, ostres ja que tenim aquest edifici ho podríem restaurar i posar en una planta la biblioteca i així ens estalviaríem uns diners en fer l’estructura i com són diners públics es podrien destinar a altres coses.
Però va ser una proposta, on em van dir que no, perquè la nova biblioteca hauria d’estar al costat dels centres educatius i, per tant, la subvenció que s’ha demanat és per construir-la al costat dels centres educatius.
Seguint amb el nou institut, hi ha la possibilitat que s’inclogui Batxillerat o Cicles? S’ha considerat, per exemple, l’opció d’oferir un cicle de grau mitjà d’esports, tenint en compte l’entorn del municipi?
En principi no està contemplat que hi hagi batxillerat al nou centre i creiem també que potser és lògic que si es fes aquesta oferta seria millor a trobar-la fora, però sí que ens hem plantejat i que ja havíem parlat amb la regidora de fer algun grau mitjà d’esports o alguna cosa relacionada amb el municipi, per poder aprofitar el nostre entorn al màxim. I si ho hem parlat i ara començarem a tenir reunions a veure quines possibilitats veiem més factibles.
Canviem de tema, parlem d’esport i gènere. Creu que l’esport masculí i l’esport femení tenen la mateixa presència al municipi?
No, de cap de les maneres, nosaltres fomentem evidentment i es va fomentar al començament del 2019. Van tenir un equip de futbol femení, o havien tingut fa molts anys, però ja no. Sí que és veritat que és algú que tinc pendent i estic oberta a qualsevol suggerència. Els nois de la mateixa edat no deixen de fer el seu futbol o el seu esport, les dones, en canvi, a partir d’una edat deixen de practicar-lo i la seva prioritat no és fer esport, és fer altres coses.
Bé jo estic amb converses amb especialistes amb l’esport, que són professors esportius per debatre per fer alguna cosa i m’expliquin que podríem fer perquè les joves d’una edat no deixin de fer esport. A vegades ve relacionat amb què un es mira més capa endintre, l’esport és una relació externa, no ho sé, la veritat és que en aquest tema jo qualsevol suggerència que em doneu els joves i les joves, sobretot les joves. En què us poguéssim facilitar alguna cosa o algun tipus d’esport diferent per no perdre relació amb l’esport. Potser ha de ser diferent amb el que fan els nois, vull dir no té perquè ser futbol o bàsquet o voleibol, potser és un altre tipus d’esport o de relació amb el moviment que us pogués agradar i a mi m’agradaria també que m’ho diguéssiu.
Tenen previst promoure l’esport femení d’alguna manera?
Sí i si les persones joves abans de deixar l’esport, si ens faciliteu o ens demaneu, podem ajuntar-nos a veure què us interessa. Nosaltres estaríem encantats per encertar en allò que us pugui interessar.
Passem a un tema que interessa força als i les joves del poble. S’està plantejant l’opció de reobrir l’espai jove? Si és així, de què depèn i per a quan estaria previst?
Si, reobrir l’espai jove serà diferent, el plantejament que nosaltres tenim és que ara la persona que es dedicarà a l’espai jove augmentarà les hores, per tant, en lloc d’estar unes hores farà jornada completa, perquè pensem que necessiteu aquestes hores pels joves. La idea és que aquesta persona sigui dinamitzadora, o sigui que no sigui la persona que obre i tanca el centre. Pensem que els joves necessiten donar-lis valors i una sèrie de recursos i d’eines, si cal s’han d’anar a buscar al carrer.
Fins a unes certes edats, entenem que està molt bé que hi hagi un espai que estigui obert X hores i els joves vagin a jugar, però últimament van tenir molts problemes amb la pandèmia que van fer molt de mal i, per això pensem que el que ara necessitem és un model de dinamització.
Hem fet tres llocs de cal·listènia, potser podria venir un monitor a ensenyar com s’utilitza el cal·listènia o fer activitats una mica dirigides, per donar una sèrie de valors que a vosaltres també us agradi i pot ser un partit, d’una cosa en un moment donat.
És com un punt de trobada, que potser en un lloc obert o en un lloc tancat, ara els joves amb el mòbil no teniu problema per saber a on sou, esteu totalment connectats i sabeu a on està tothom. S’han de fer més activitats que us puguin agradar i que al final us ajunteu tots sigui en un lloc obert o en un lloc tancat i esperem agafar un perfil de persona.
Ara s’estan fent processos selectius i anem una mica al límit. Tenim el personal que tenim. La idea és tenir-ho més possible la persona que comenci a dinamitzar i fer activitats que realment us puguin interessar als joves.
Pel que fa al servei de transport públic, l’opinió dels joves del municipi és que caldria ampliar la freqüència d’hores, creu que és suficient?
No, evidentment no és suficient, a nosaltres sempre ens agradaria tenir un autobús de línia cada hora, perquè més o menys et pots organitzar mínimament bé, també és cert que nosaltres no tenim la competència.
L’autobús de línia a l’ajuntament no li costa res és 0 el cost amb el qual depenem de les demandes que fem a la generalitat perquè és un interurbà que ens fa i ens connecta els tres nuclis perquè estan separats per 5 km. L’ideal, el que ens agradaria, doncs mira si ens toques la loteria, a mi m’encantaria tenir un autobús que pagès l’ajuntament que fes voltes només pels tres municipis cada mitja hora cada quart d’hora no hi ha problema, seria ideal, però això té un cost que nosaltres en aquest moment no podem assolir, bé com tot, si assumim això no asfaltarem. En aquest moment no és la màxima prioritat. Nosaltres anem demanant a la generalitat.
Per acabar, voldríem saber quin creu que és el motiu pel qual els joves busquen altres llocs per viure? I què es podria fer evitar-ho?
Bé aquí tenim un problema de mobilitat i un poble on és car venir a viure, és a dir, si ets jove i has de viure en una casa o en un pis, pisos aquí hi ha pocs i les cases són cares.
Un jove no es compra una casa, paga un lloguer, també s’espera que tinguin un cotxe i entenc que és difícil que un jove es vulgui quedar aquí. Però clar jo entenc que els joves quan acabes la universitat 22-23 anys no us quedareu aquí us anireu a Barcelona, Mataró, Granollers o ciutats que tingueu a prop la vostra feina. Que passa quan els joves ja s’estabilitzen i volen tenir un fill, bé doncs igual sí que es plantegen portar aquí als seus fills, perquè és on han viscut, aquí es viu molt bé, hi ha una bona qualitat de vida, estem al mig del bosc. Vull dir quan ja et planteges tenir un fill i vols anar a un lloc determinat, per què vols una educació determinada pel teu fill.