La redacció del IES Pasqual Calbó Report entrevista a l’alcalde de Maó amb qui parlen d’alguns dels temes de la ciutat que preocupen al jovent
Héctor Pons va ser elegit alcalde de Maó en les darreres eleccions municipals. Sens dubte un alcalde ben jove, ja que tenia 29 anys quan va assumir el càrrec. Sabem que abans de ser batlle col·laborava amb algunes entitats culturals de la nostra ciutat. És mestre especialista en educació musical i llicenciat en psicopedagogia per la Universitat de Girona, a més de tenir un màster en temes de joventut. L’any 2011 es va afiliar al PSOE.
Perquè vas decidir ser batle?
Quan governava el PP hi va haver qüestions amb les quals no vaig estar d’acord i aquestes em van fer moure per participar i canviar el govern. Després vaig ser regidor durant quatre anys i vaig aprendre molt.
Creus estar qualificat pel teu lloc de feina?
Jo crec que sí, tot i que algú pot opinar el contrari. Sí perquè, primer, tinc una formació i açò et dona una visió, un coneixement de les coses que són importants; i, després, perquè vaig fer quatre anys de regidor. També, gràcies al meu equip de govern que m’ajuda i em recolza molt quan fa falta.
Què vas estudiar? Quina feina feies abans de ser batle?
Vaig estudiar a l’IES Pasqual Calbó, vaig fer un batxillerat en la modalitat de tecnologia perquè volia ser arquitecte. Després vaig oblidar aquella idea, quan vaig començar a fer feina de monitor al poliesportiu municipal en les escoles d’estiu. Em va agradar molt ensenyar als fillets i vaig decidir estudiar magisteri, en la modalitat de música. També estic llicenciat en psicopedagogia per ajudar a les persones amb dificultats o que necessiten una atenció especial. Vaig començar a fer de mestre el 2015, al mateix temps que vaig començar a fer de regidor a l’Ajuntament de Maó. Durant dos anys vaig combinar les dues feines, però després vaig decidir tenir jornada sencera a l’Ajuntament.
Quines són les teves aficions? Quin tipus d’activitats realitzes durant el teu temps lliure?
La meva principal afició sempre ha estat la música. Estic amb un grup de músics anomenat “Va gros”. Abans de ser batle, també feia de geganter a les festes. He intentat mantenir sempre l’afició per la música.
Quins projectes i propostes teniu per a la gent jove?
Hem encomanat a la Universitat de les Illes Balears l’elaboració d’un pla de joventut. També puc dir que tenim una idea que és que l’Ajuntament recuperi l’Ocimax per poder fer-hi un espai per a joves i entitats juvenils, millor que el que tenim; i, la renovació del skatepark.
Com teniu plantejat gestionar les festes de Gràcia?
Estem començant a pensar en les festes de Gràcia, tot i que sempre tindrem en compte els protocols sanitaris si és el cas. Noltros esperam que les festes puguin ser el més normals possibles. A part que la gent necessita festes, recuperar un poc l’alegria, la il·lusió i la felicitat.
Creus que es té prou en compte al poble?
Quan un equip de govern comença a governar, té un programa electoral i, per tant, té un compromís. Crec que és important que quan algú ha promès alguna cosa l’ha de complir, perquè per mí és el que fa que tinguin sentit les eleccions.
És veritat que aquests dos anys, arran de la covid19, ens hem privat de fer reunions amb la ciutadania. Sí, però, que ens hem comunicat per email i online. Penso que ententem escoltar al poble, recollir les opinions dels ciutadans i, a la vegada, tenir una visió general de lideratge i de futur.
Com a batle, quin ha estat el moment més difícil durant la pandèmia?
Em van impactar moltíssim els primers dies, quan em vaig adonar que era ser el batle de Maó. Era una situació difícil, a vegades no sabíem prou com fer les coses. Sentia que el meu entorn estava pendent de les meves passes perquè no sabien què fer i m’esperaven a veure què feia jo. Recordo, per exemple, quan em va telefonar el comandant de la Base Naval per posar-se a la meva disposició i encara se’m posa la pell de gallina.
Pel que fa al tema de la pandèmia, en quina situació es troba la ciutat de Maó i com valora l’impacte que ha tingut en l’àmbit de funcionament, d’infraestructures i sobretot a nivell econòmic?
Per sort, actualment i a diferència del principi de la pandèmia, mor poca gent per patir covid. A nivell d’infraestructures realment no ens podem queixar, ja que s’estan fent una sèrie d’inversions molt grosses del Govern Balear. Una és la residència geriàtrica del Quarter de Santiago i la recuperació de Verge del Toro, entre d’altres.
Per què vau canviar en alguns llocs com funciona la circulació a Maó? Per què ara, per exemple, a l’Esplanada només poden circular residents de cotxes amb permís? Per què el port està amb un sol sentit?
Són dos bons exemples per explicar el nostre Pla de Mobilitat Sostenible. L’objectiu és reduir les emissions i mitigar l’impacte del canvi climàtic. Dos dels llocs que es tenen en compte, entre altres, són el port i l’Esplanada. En aquest darrer lloc mencionat abans de la pandèmia i durant l’estiu hi passaven entre setze i divuit mil cotxes, i pel port de Maó, quinze mil diàriament. Ara, però, d’aquesta forma fa que s’impedeixi a la gent continuar amb el costum de passar pel port amb cotxe a veure les barques, que no aporta res, ja que no hi ha la necessitat de passar per allà i, a més, no genera impacte econòmic. En el cas del centre estan autoritzats els que hi necessiten passar, però si realment algú hi ha d’anar un dia per un motiu justificat pot fer la sol·licitut i se li autoritza.
Quin impacte està tenint la guerra a Ucraïna a Menorca? Quina ha estat la resposta del Consistori envers l’arribada de persones refugiades?
Per ara no només per la guerra en sí, sinó també per l’increment de preus. Ens està passant que a l’hora de voler fer obres de millora de la ciutat, ens costen més doblers que abans, ja que els materials han pujat de preu. Un altre impacte és que està arribant gent que fug de la guerra. Intentem ajudar-los al màxim dins de les nostres possibilitats, un exemple d’ajuda seria un permís de feina o de residència…
Quin ha estat el millor moment des que ets alcalde?
El millor moment ha estat el de les festes de Gràcia i ho tornarà a ser quan les tornem a celebrar.