Silvia Garrido entrevistada per l'equip de redacció d'Els Roures Report

“La nova biblioteca del poble és el gran projecte de Dosrius, m’encanta”

Una entrevista realitzada per l'equip de redacció d'Els Roures Report. Entrevistadors: Quim López, Angélica Robles, Júlia Bertran i Carla Benzal

Silvia Garrido Galera, nascuda el 6 de desembre de 1960, és natural de la ciutat de Barcelona. És postgraduada en Comunicació i Lideratge Polític per la Universitat Autònoma de Barcelona. Agent comercial de professió, s’ha dedicat a la política municipal des de 2003 exercint des de l’equip de govern en diverses regidories i càrrecs institucionals (període 2003-2015), a l’oposició (període 2015-2019) i com alcaldessa del municipi des de 2019.

 

-Són correctes aquestes dades Silvia? T’agradaria treure o afegir alguna cosa? Hi ha alguna cosa més que t’agradaria que sabessin de tu els joves de l’Institut els Roures de Dosrius i la resta d’habitants del poble?

 -Bé, m’agradaria que sabessin que encara que no ho sembli jo també he tingut la vostra edat i puc entendre el que a vegades necessiteu, però també fa falta algú que ens ho digui…

 

-A què et dedicaves abans de ser alcaldessa?

-Abans de ser alcaldessa treballava d’agent comercial.

 

-Si poguessis tornar enrere en el temps canviaries alguna cosa?

-No, perquè ara mateix tinc una casa, una família, uns nets… crec que ho he fet bé en un passat i no cal canviar-ho…

 

-Quina és la zona que més t’agrada de Dosrius? I la que menys?

-En general m’agraden totes les zones de Dosrius perquè encara que no ho sembli, aquest poble és molt gran, tenim molts espais a la natura molt bonics… Ara no recordo cap en concret…

De moment, no hi cap lloc que no m’agradi, pot ser modificaria algun, però ara no et sé dir.

 

-Quin és el projecte del que et sents més orgullosa que s’ha portat a terme a Dosrius?

-Sens dubte l’skate park, ens va costar molt, ja que era una promesa desde 2011. 

Pel que veiem ho esteu disfrutant molt i estem molt orgullosos per això. 

 

-Quin creus que és el projecte futur més interessant pel poble?

-Tots tenen la seva importància, però culturalment la biblioteca, un projecte que ens encanta.

 

-Ha estat força polèmic el tema de la fàbrica d’asfalt. Finalment sembla ser que s’atura definitivament el projecte. És així? 

-Correcte, és així. La plataforma que es va crear perquè no es posés aquesta planta d’asfaltat va entrar un recurs d’alçada per explicar el perquè no es volia. Nosaltres vam estar en contacte amb ells, l’ajuntament va presentar unes al·legacions per reforçar-los i finalment vam aconseguir aturar el projecte.

 

-En aquest sentit ha estat molt important la negativa de bona part del poble… Com es treballa des de l’Ajuntament per fomentar la participació ciutadana i la inclusió per la presa de decisions locals?

-El que passa en els pobles petits, com Dosrius, és que casi tothom ens coneixem i la gent et para i es queixa sobre alguna cosa. En general la participació en municipis petits és molt fàcil.

 

-Relacionat amb el tema de la sequera… tot i que ha millorat una mica la situació després de les pluges de Setmana Santa, quines mesures es prendran en cas que no millori o empitjori la situació?

 

-En general la sequera s’adapta a la Generalitat (L’ACA). Per aquest motiu tindrem un estiu complicat i hem d’anar amb cura i ser molt conscients de la seva importància.

 

-Molts veïns es queixen de la poca freqüència de pas dels autobusos entre Dosrius, Can Massuet i Canyamars. Us heu plantejat aquest problema? Plantejareu des de l’Ajuntament alguna solució?

 

-Estem en una xarxa de mobilitat i comunicació de la Generalitat de Catalunya, qualsevol plantejament de tenir algu que comuniqui els tres municipis, tindria un cost molt elevat que en aquests moments no pot assumir l’ajuntament.”

 

-Les següents eleccions municipals seran el 2027. Penses que llavors el PSC serà el millor candidat a l’alcaldia de Dosrius? I a la resta de Catalunya?

 

-Sí! Com a representant del PSC será el millor! Pensem que continuarem i la gent estarà molt contenta.

 

A les darreres eleccions de 2023, heu necessitat els vots de Junts per Catalunya. De cara a les municipals de 2027, creus que serà necessari pactar amb altres partits?

 

-M’agradaria que no, però és veritat que amb els anys les regles del joc han canviat. Abans sí que hi havia majoria absoluta, però en el moment actual hi ha gent que té diferents opinions, i això està bé. Al final acabes fent pactes…

 

-Continuaràs presentant-te al càrrec?

 

-En principi sí.

 

I ara Sílvia t’agrairem molt si ens poguessis donar resposta a algunes qüestions que ens afecten directament: Des de l’Ajuntament com esteu vivint el retard en el trasllat al nou Institut? Saps quins són els problemes que no permeten que ens instal·lem allà?

 

-Estem molt enfadats, no entenem el retard. Vam intentar fer el trasllat mentre vosaltres estàveu de vacances. Esperem que acabeu l’any allà.

 

-Què passarà amb els vells mòduls que s’han fet servir com a Institut durant 16 anys?

 

-Se’ls emporta la Generalitat. Vam mirar si es podien reutilitzar o dedicar-ho a l’aula de Tecnologia o a qualsevol altra cosa però estan destrossats…

 

-És cert que hi ha alguna probabilitat que la Biblioteca del nou Institut Els Roures sigui un espai obert a la resta del poble? 

 

-Sí, és el que havíem parlat i vam fer un conveni mentre no hi fos la nova biblioteca. També ho hem dissenyat de forma que sigui independent, que el lavabo connecti la biblioteca.

 

-I ja per acabar, gairebé un 18% de la gent major d’edat a Dosrius està desocupada. Hi ha algun pla per combatre aquest atur? Tenim futur els joves al poble?

 

-Sí, tenim contractada una empresa que ens porta tot el servei social al poble. L’any passat vam començar un programa que es diu “Escolta jove” que no només vol ajudar a trobar feina sinó també facilitar a tots els joves que ningú es quedi a fora i que tots puguin estar assessorats.Des de l’institut volem ajudar a que us orienteu i no tingueu por a preguntar.

-Finalitzem aquí la nostra entrevista. Però volem saber una mica més de la nostra alcaldessa. Per aquest motiu li plantegem unes preguntes del Qüestionari Proust:

 • Un lloc idíl·lic
 • “El bosc”
 • Una pel·lícula
 • “Tal como éramos”
 • Un llibre
 • “Tom Sawyer”
 • Una beguda
 • “Cafè”
 • El teu menjar preferit
 • “Tot està boníssim”
 • Un esport
 • “Natació”
 • El teu color
 • “Blau o negre”
 • Un desig
 • “Que siguem més comprensius, que no siguem tan exigents”