L’alcalde de Piera, Josep Llopart, respon les preguntes de l’alumnat de l’Institut Guinovarda

Per: Oscar Manero, Mario Velasco, Raimon Fernández, Helena Sánchez, Jana Musarro i Sinaí Cortés.

La redacció del Guinovarda Report es desplaça fins a l’Ajuntament de Piera per entrevistar el seu alcalde, Josep Llopart, amb qui parlen d’alguns dels temes de ciutat que preocupen a l’alumnat.

Tu has nascut a Piera?

He nascut a Barcelona però he viscut sempre a Piera.

Quins records tens de la teva infància en aquest poble?

Molt macos, era una altra època, més o menys estem parlant de vint o vint-i-cinc anys enrere, i tots ens coneixíem.

Creus que han canviat moltes coses a Piera?

Sí, hem crescut com a poble. Abans era un poble que la gent venia als caps de setmana.

Quan vas decidir ser alcalde? I a quin partit pertanys?

No ho vaig decidir: el meu amic va ser un conducte meu per poder arribar al segon de la llista. Pertanyo a Junts per Catalunya.

Quants anys portes en el càrrec?

Com a regidor porto 11 anys, i com alcalde, tres o quatre anys.

Què et motiva de la teva feina?

Poder ajudar la gent i fer coses grans per ajudar al poble.

Un moment de l’entrevista a l’alcalde de Piera. (Guinovarda Report)

Com és un dia normal a l’alcaldia?

Tenim dies de tot. I en el dia a dia, atendre a la gent.

Com funciona un Ajuntament? Tots funcionen igual?

S’estructura en diferents àrees de departament, de les quals hi ha registres d’entrada. Tots els ajuntaments funcionen igual.

Quines són les feines més importants dins de l’ajuntament?

Totes les feines tenen la mateixa importància. La feina de l’alcaldia és una de les més importants.

T’agradaria canviar alguna cosa de l’Ajuntament?

Sí: l’administració pública.

Quins problemes importants creus que té el poble?

La seguretat.

A nosaltres, els adolescents i joves, ens preocupa que no hi ha res al poble per a nosaltres. L’equip de govern té pensat algun projecte pels joves?

Sí, obrirem un espai per als joves a Cal Sanaüja.

Una altra preocupació que tenim és la pobresa econòmica. Oferiu algun tipus d’ajudes econòmiques o alimentàries a les persones necessitades?

Sí, nosaltres tenim un departament de temes socials, tenim unes 8 assistències socials les quals ajuden a la gent a tramitar ajudes de menjador, de transport, econòmiques… sobretot treballem amb Càritas en el tema menjar.

També sabem que hi ha un Consell d’Infants des del qual es fan propostes. Com les gestioneu?

El Consell d’Infants es renova cada any, hi ha moltes propostes però com entendreu no podem implementar-les totes, pel que es fa una selecció entre un equip que s’encarrega de tot el Consell.

Piera és molt gran i té molts barris. Com es relaciona l’Ajuntament amb els ciutadans que viuen en els diferents nuclis?

Cada barri té la seva associació de veïns i cadascun té el seu representant. Sempre fem reunions mensuals, i ara és encara millor perquè ens podem contactar per WhatsApp i quan hi ha algun problema ens ho fan saber i ho intentem solucionar.

Un altre tema important és el medi ambient. Quins programes teniu per a conscienciar a la població en el reciclatge, neteja, etc?

Nosaltres tenim un recollidor d’escombraries normal.

Quant a la seguretat, com penses que la gent pot estar més segura al poble?

Ho estem reforçant amb més agents de policia i també amb l’associació de veïns: entre ells s’ajuden i ens avisen. Posarem càmeres de seguretat on transita més gent, com a Sant Jordi, i així tindrem molta més informació de qui hi passa.

Hi ha molta gent aturada? Teniu algun programa perquè puguin trobar feina?

La quantitat de gent aturada sempre ha sigut alt, ara estem com al 17-18% de persones que estan aturades i en els moments en els que estem més baixos són de 13-14%. A vegades oferim feines des del mateix Ajuntament.

Ahir va ser el Dia Internacional de la Dona Treballadora. Penses que Piera té igualtat en aquest aspecte? A l’equip de govern hi ha el mateix número de dones que d’homes?

A l’Ajuntament hi ha feines en què hi ha més homes que dones, però en conjunt, hi ha més dones treballadores que homes. També les dones tenen càrrecs importants a l’Ajuntament.

L’alumant de l’Institut Guinovarda al saló de plens amb l’alcalde de Piera. (Guinovarda Report)

A l’escola de dansa ‘Blue Moon Dance’ hi ha persones que miren de mala manera a les nenes que estan ballant. Estàs d’acord amb aquest tipus de situació al poble?

Les mares que van veure aquesta situació van avisar la policia, i la feina està feta. Després els policies ens avisen, i jo m’encarrego d’avisar aquesta escola de dansa perquè canviïn les cortines.

Davant la situació de la guerra que estem vivim, l’Ajuntament ha iniciat alguna campanya per ajudar a aquestes persones?

Sí, estem treballant en diverses ajudes i una d’elles es que uns nois d’Ucraïna preparen paquets per recollir a Capellades i un equip d’ajudants aniran a buscar per portar-los fins a un lloc segur.

Què és el que menys t’agrada de Piera?

El que menys m’agrada és algun barri que està en mal estat.

Què és el que més t’agrada?

És un conjunt de moltes coses: els espais, les festes… tot en general.