L’alcohol, acceptat socialment

Diego Zhi Imaz Jing, Leo Cebrián Molero i Pol Sánchez Rodríguez.

Les addiccions sempre han estat un problema a la nostra societat, i sembla que cada vegada hi ha més gent afectada. Una de les addiccions més comunes és l’alcoholisme, principalment per la seva àmplia acceptació social.

L’alcoholisme, el trastorn, associat amb la ingesta excessiva de l’alcohol, pot arribar a la pèrdua de control i a una actitud negativa i agressiva quan es retira la beguda. Aquest és un tema del qual només s’ha començat a parlar a l’última dècada, un error molt gran perquè les conseqüències ja són una realitat. Fa no molts anys, la societat encara no estava prou conscienciada per a saber els efectes negatius de l’alcohol.

George Best.Això va ser el que li va passar a George Best, un jugador de futbol professional que jugava a l’equip Manchester United a l’època dels 60 i 70. Va ser proclamat com millor jugador del món l’any 1968, però, tot i que la gent pensa que és el millor jugador de la història del Regne Unit, ell mateix afirmava: “Si l’alcohol mai hagués existit, seria el millor jugador de la història, però la beguda em va guanyar”.

En aquest punt hauria d’haver acudit a l’ajuda professional, però en comptes d’això va decidir seguir. Best va deixar de rendir com s’esperava, va deixar d’anar als partits per anar-se’n al bar, se n’anava de vacances a Marbella quan no havia acabat la lliga…

George Best, finalment, va morir l’any 2005 per un problema al fetge, relacionat amb el seu problema amb l’alcohol.

Un dels problemes de l’alcohol és la seva àmplia acceptació social. Aquest és el més important sobre l’addicció perquè és el filtre social que determina si una acció està vista com a tabú o és socialment acceptable.

Aquest és un gran problema, l’acceptació social no és res que es pugui controlar, és un concepte inventat pels humans. L’única solució possible és advertir a la societat sobre el risc que pot suposar beure sense control amb campanyes de difusió o xerrades a centres de tota mena.

L’alcohol és una substància perillosa que s’ha de consumir amb atenció, no s’ha de consumir en excés ni abusar. Pot arribar a malmetre vides senceres en qüestió d’un parell d’anys i costa molt demanar ajuda quan ja ets addicte. S’ha d’advertir a la societat de manera més àmplia sobre aquest tema per mentalitzar sobre el risc. I sobretot al nostre jovent