Els nous ministres del govern (imatge extreta de pàgina web “El País”).
//

Nous ministres, millora pel país?

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez va anunciar la setmana passada el nom dels nous integrants dels membres del ministeri. Sabem noms, cognoms i hem volgut esbrinar alguna coseta més. Moltes i molts han estat una sorpresa absoluta

Itzan Ramos Chinchilla i Joel Garcia Vilallonga

En aquest nou govern hi haurà 4 vicepresidentes, Nadia Calviño, la primera, que és també ministra d’economia. Yolanda Díaz la segona, també ministra de treball. Teresa Ribera, la tercera, també ministra d’ecologia. I per últim, María Jesús Montero també ministra d’Hisenda. 

Nadia Calviño: Nadia María Calviño Santamaría és una economista de l’Estat i alta funcionària espanyola de les institucions europees. Actualment, exerceix com a vicepresidenta primera del Govern.

Yolanda Díaz: Yolanda Díaz Pérez és una advocada laboralista i política espanyola, ministra de Treball i Economia Social des del gener del 2020 i vicepresidenta segona del Govern d’Espanya.

Teresa Ribera: És una jurista, professora universitària i funcionària espanyola, actual vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i el repte demogràfic del Govern d’Espanya.

María Jesús Montero: És una política socialista i gestora sanitària espanyola. És vicepresidenta quarta del Govern des del 2023 i ministra d’Hisenda i Funció Pública des del 2018. Així mateix, és vicesecretària general del PSOE des del 2022. Es va llicenciar en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Sevilla. Va ser presidenta de la Comissió de Marginació del Consell de la Joventut d’Andalusia entre 1986 i 1988, i, posteriorment, secretària general fins a 1990. És la nova ministra d’Hessiana.

Félix Bolaños: és un advocat i polític espanyol. Actualment, és el ministre de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica del Govern d’Espanya des del juliol del 2021. Prèviament, entre el 2018 i el 2021, va ser secretari general de la Presidència del Govern d’Espanya.

Diana Morant: és una enginyera en telecomunicacions i política espanyola, actual ministra de Ciència i Innovació des del juliol del 2021, sumant Universitats des del novembre del 2023, així com secretària general del Partit Socialista del País Valencià (PSPV) a Gandia des del 2014.

Luis Planas: És llicenciat en Dret per la Universitat de València i té el premi Extraordinari de Llicenciatura. Va Inspector de Treball i de la Seguretat Social i porta des de 2018 en el càrrec de ministre d’agricultura.

Mónica García: És una metgessa anestesiòloga i política espanyola, nova ministra de Sanitat del Govern d’Espanya, va estudiar Medicina i Cirurgia per la Universitat Complutense de Madrid, especialitzant-se en anestesiologia.

Ana Redondo: És llicenciada en Dret i Doctora en Dret Constitucional, a més de professora titular de Dret Constitucional a la Universitat de Valladolid.

Elma Saiz: És una política, advocada i professora universitària espanyola, la nova ministra d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions.

Sira Rego: Diplomada en Nutrició humana i dietètica per la Universitat Autònoma de Madrid, ha treballat com a nutricionista en una cooperativa en projectes relacionats amb dones i planificació, salut sexual i reproductiva.

Oscar Puente: És un advocat i polític espanyol del PSOE, que va ser alcalde de Valladolid des de juny de 2015 fins a juny de 2023. Actualment, és diputat del PSOE a la XV legislatura de les Corts Generals per Valladolid. I acaba de ser escollit ministre de Transports pel president del Govern Pedro Sánchez.

Pablo Bustinduy: És un politòleg i polític espanyol. Va ser portaveu del Grup Parlamentari dels “Unidas Podemos” a la Comissió d’Afers Exteriors del Congrés i diputat de Podem per Madrid. Va ser així mateix el coordinador de la Secretaria Internacional de “Podemos”. Actualment col·labora amb Sumar. És el nou ministre de Drets Socials, Consum i Agenda 2030.

Jordi Hereu: És un polític espanyol, militant del Partit dels Socialistes de Catalunya des del 1987. Va ser alcalde de Barcelona entre el 2006 i el 2011 i posteriorment president d’Hispasat. És el nou ministre d’Indústria i Turisme del Govern d’Espanya.

Ángel Víctor Torres: És un docent i polític espanyol, actual secretari general del PSOE de Canàries des del 2017. Entre el 2019 i el 2023, va ser president del Govern de les Canàries. És el nou ministre territorial.

Ernest Urtasun: És un economista, diplomàtic i polític espanyol. Després de llicenciar-se en Economia per la Universitat Autònoma de Barcelona va realitzar un postgrau en Relacions internacionals a la Universitat de Barcelona. Durant la seva època universitària, va participar a Acció Jove-CCOO i al Moviment d’Estudiants Progressistes de l’Autònoma, és el nou ministre de Cultura d’Espanya.

José Luis Escriva és un economista i polític espanyol, ministre de Transformació Digital del Govern d’Espanya des del 20 de novembre de 2023. Anteriorment, entre 2020 i 2023 va ser ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions i és un ministre d’economia.

José Manuel Albarés és un diplomàtic espanyol que exerceix des de 2021 com a ministre d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació al govern de Pedro Sánchez i és ministre de cooperació.

Margarita Robles és una jutgessa i política espanyola, i actual ministra de Defensa d’Espanya i és ministre de defensa.

Fernando Grande-Marlaska és un jutge i polític espanyol, militant del PSOE. Des del 7 de juny de 2018 ostenta el càrrec de ministre de l’Interior d’Espanya i es ministre d’interior.

Pilar Alegria és una política socialista espanyola, actual ministra d’Educació i Formació Professional i portaveu nacional del Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE).

Isabel Rodríguez  és una política espanyola, militant del PSOE i actual ministra d’habitatge del Govern d’Espanya i és ministre d’economia.

Aquest és el nou equip de govern. Les crítiques no s’han fet esperar. Veurem com avancen totes i tots ells.