El conflicte armat entre Rússia i Ucraïna té el seu origen en la intenció del govern ucrainès d’entrar a l’OTAN
Per: Àlex Cartanyà i Hugo Dueso de EPIS Report
L’origen de l’enfrontament entre Rússia i els Estats Units i els països aliats sorgeix a Ucraïna, que antigament formava part de la U.R.S.S. (una federació de països comunistes liderada per Rússia que va existir entre el 1922 i el 1991).
L’expansió de l’OTAN cap a la frontera est de Rússia, és la clau del conflicte: aixó suposa una amenaça a la seva seguretat, mentre que per l’OTAN és una manera de protegir els països de possibles atacs de Rússia i altres enfrontats amb els Estats Units, com l’Iran o Corea del Nord.
Ucraïna no forma part de l’OTAN, però aquesta aliança militar ha declarat que defensarà el país de possibles atacs. D’altra banda, el govern rus considera que Ucraïna forma part de la seva “esfera d’influència” i no vol que aquest país formi part de l’OTAN perquè suposaria una amenaça militar molt propera a les seves fronteres. Per això ha desplaçat 100.000 soldats a la frontera amb Ucraïna.
D’altra banda, l’OTAN ha desplaçat diversos vaixells de guerra i avions de combat a l’est d’Europa per donar resposta als moviments militars de l’exèrcit rus. El govern dels Estats Units i el Regne Unit també han retirat el seu personal diplomàtic a Ucraïna per por que de que pugui salar una guerra i que hi estiguin implicats.
Estats Units i Rússia, han mantingut diverses reunions els últims dies per intentar rebaixar les tensions. Tots dos exigeixen garanties per escrit que no hi haurà atacs: Rússia no vol que les tropes estatunidenques es despleguin per Ucraïna, i els Estats Units exigeixen que Rússia no ocupi l’est d’Ucraïna. Fins ara, sembla que cap dels dos governs està disposat a cedir en les negociacions.
Les conseqüències del conflicte
Estats Units i Rússia són dos dels països més poderosos del planeta i lluiten per imposar la seva influència i la seva manera de veure el món a la resta de països. Aquesta rivalitat es va iniciar després de la Segona Guerra Mundial i es va allargar durant dècades, en un conflicte conegut com la Guerra Freda.
Els Estats Units lideren l’OTAN, que compta amb les tropes de 30 països d’Europa i Amèrica del Nord; per part seva, Rússia compta amb el suport de l’OTSC, una organització política i militar que reuneix sis països de l’antiga Unió Soviètica.
Tots dos tenen grans exèrcits amb centenars de milers d’efectius i disposen d’armament nuclear. Així doncs, un enfrontament armat podria implicar milers de soldats de diversos països, sense comptar amb les víctimes civils que provocaria a Ucraïna i tot aquest conjunt de factors podria provocar la 3a Guerra Mundial.
D’altra banda, a totes les guerres també hi pesen els interessos econòmics. En plena crisi pel subministrar, el govern dels Estats Units pressiona perquè el nou gasoducte Nord Stream 2, que porta el gas de Rússia fins a Alemanya, no entri en funcionament. Això afectaría Rússia com a país productor, però també perjudica a Alemanya, el país amb més pes dins de la Unió Europea.