Vicenç Canovas: “L’educació física és una passió, un passatemps, una forma o estil de vida”

Nerea Gonzalez, Xavi Cano, Jordi Àlvez, David Rivero i Eric Jurado

En Vicenç Canovas Pereda és una de les noves incorporacions a l’equip docent de l’Institut Els Roures, on ocupa el lloc de professor d’educació física. Resideix a Llinars del Vallès amb la seva parella i una filla, i es considera un esperit jove.

És llicenciat en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport, i té un màster en professorat especialitzat en Educació Física i un altre en gestió esportiva. També és diplomat en Ciències Empresarials.

Per què vas decidir dedicar-te a l’educació física?

Perquè m’apassiona tot el que té a veure amb el moviment i l’esport. L’educació física és una passió, un hobby, una forma o estil de vida.

Ho vas tenir clar des de petit?

Bastant, de fet, el meu pare era professor d’educació física.

Com definiries el concepte ‘Educació Física’?

Per a mi, l’educació física és una de les matèries amb més potencial en el sistema educatiu, perquè pots treballar absolutament totes les metodologies actuals de forma molt potent. Tot això, treballant de forma relacionada amb altres matèries, com les matemàtiques, la música, etc.

Per tant, sota el meu punt de vista, l’educació física és una educació integral de la persona, on a través del cos, que és el nostre instrument de treball, podem arribar absolutament a tot; des d’emocions fins a raonament, reflexions o cooperació, i sobretot, adoptar un esperit crític i reflexiu sobre el món i la societat en què vivim.

Drets d’autor de https://www.efcreativa.org/

Quants anys has exercit de professor?

Com a professor d’educació física porto sis anys i he estat en altres instituts. Abans de ser professor havia estat fent altres coses relacionades amb el món de l’esport.

Per què has decidit venir a l’Institut Els Roures?

Bé, els professors no decidim destinació sinó que hi ha unes llistes on els professors estem apuntats, triem zona i un llistat d’instituts. Així, ens envien als centres on hi ha vacants.

Com que jo vaig venir a viure aquí, a Llinars, em vaig apuntar a la zona del Vallès Oriental-Maresme. Vaig buscar tenint en compte el criteri de distància respecte a casa, i també per estalvi econòmic. Després, també per criteris de bellesa de l’entorn. Per mi això és important. Potser si hagués triat municipis com Montornès del Vallès, Parets del Vallès o Mollet del Vallès, estaven més a prop de casa que alguns del Maresme, però n’he triat altres del Maresme perquè hi ha més qualitat de vida, ja que tens el mar de fons, tens verd que rodeja l’institut, i jo després puc aprofitar per fer esport i anar més d’acord amb el meu estil de vida.

Tens algun projecte personal? Si és el cas, és propi o col·labores amb altres persones?

Sí, tinc l’Educació Física Creativa, que té una pàgina web que podeu cercar a google i la trobareu, i també la trobareu en altres xarxes socials o informatives. Aquest projecte està compartint amb un “partner” que es diu Álvaro Prats Bertomeu, és conjunt.

La web del nostre projecte és https://www.efcreativa.org/

Drets d’autor de https://www.efcreativa.org/

Des del teu punt de vista, quins són els valors fonamentals per l’Educació Física?

El respecte és necessari i l’esforç també. Penso que són fonamentals en totes les matèries. A l’educació física, sense aquests valors, no podem desenvolupar la matèria i els alumnes no poden fer la classe correctament.

A partir d’aquí trobem l’autoconeixement, on ens podem expressar a través del nostre cos, de la gestió de les emocions, o el coneixement i expressió de les emocions. Són molts aspectes que tenen a veure amb els valors de la persona, la capacitat de relacionar-nos amb els altres, l’empatia… perquè a través del cos ens relacionem des d’una classe oberta on el component social i relacional és important.

Quins passatemps tens? Quin és el teu esport preferit?

El kitesurf, m’apassiona el kitesurf! Estar al mar navegant amb l’estel em desestressa, em dona una mica d’adrenalina, m’ho dona tot. El mountain bike també. M’apassiona baixar per corriols i demés. La moto! Darrerament he descobert el món de la moto. M’agrada tant per carretera com per fora. Anar a correr també m’agrada. I també faig surfskate.

Tot el que sigui moure’m o fer esport, allà estic jo. Els esports de pilota, ara mateix, no em criden l’atenció. M’agrada més que sigui en conjunt amb la natura.