Vivències que poden deixar un trauma. Alerta!

Júlia Bertran

En general, els símptomes de l’estrès posttraumàtic comencen dins dels tres mesos posteriors a l’incident traumàtic, però de vegades sorgeixen més tard.

Sovint, les persones amb aquest trastorn tenen afeccions concurrents, com ara depressió, trastorn per ús de substàncies o un o més trastorns d’ansietat.

Un exemple seria la Lady Gaga, que va patir una violació als 19 anys. En un vídeo emocional tracta de representar la terrible distorsió de la realitat que poden patir les víctimes després d’un atemptat contra la seva persona.“Tinc una malaltia mental, i lluito contra ella cada dia”, va  explicar la cantant a un grup de joves LGTB  sense llar de Nova York per posteriorment compartir amb els seus milions de seguidors de twitter. “Els secrets et posen malalt i et fan sentir vergonya”, va explicar.

“El meu trauma vital m’ha ensenyat a comprendre el dels altres”, va explicar la cantant. L’emotiva trobada forma part de la campanya #ShareKindness ia més de parlar amb els joves, la intèrpret de hits com Bad Romance, també va cantar en acústic per al seu públic peculiar.

Els nens i els adolescents poden tenir reaccions extremes davant d’una experiència traumàtica, però és possible que els seus símptomes no siguin iguals als dels adults.

També poden presentar conductes disruptives (comportament desafiant), irrespectuoses o destructives. Es poden sentir culpables per no haver evitat lesions o morts. També poden tenir pensaments de venjança.

La salut mental és com un estat d’equilibri i benestar en què una persona és conscient de les seves capacitats i pot desenvolupar les seves habilitats cognitives i emocionals, viure en societat i satisfer adequadament les demandes de la vida quotidiana.

En el cas del trastorn posttraumàtic després d’un esdeveniment es genera un trauma que depèn de l’edat poden ser completament diferents i amb símptomes diferents.

Les persones que pateixen això després poden arribar a tenir alguna dificultat a l’hora de viure diàriament, és a dir, proposem que haurien d’assistir al psicòleg i fer la terapia ‘’conductual cognitiva’’ o pot arribar a causar problemes com ara:

  • La guerra

  • Un desastre natural

  •  Un accident automobilístic

  • Agressió sexual